– Februar 2013. – Zaštićena ideja Etno-kampa u Zavodu za Intelektualnu Svojinu Srbije

Udruženje „Ns Kultus“

Osnovano je 2012. godine sa ciljem da deci i omladini, posebno njihovim roditeljima, ukažu da postoji i jedan zdraviji vid odrastanja. Da zdravo i lepo detinjstvo ne znači ovladavanje svim opcijama na facebooku-u, twiter-u, instagramu. Ne znači ni igranje video igrica, surfovanje po Internetu, gledanje agresivnog tv programa. Lepo detinjstvo je klikerati se i igrati lastiša na svežem vazduhu, igrati „klis“, „šuge“, „trule kobile“ sa drugarima, učiti o veštinama koje su imale naše bake, učiti o starim zanatima, poznavati običaje, igru i pesmu svoga naroda i naroda koji žive oko nas, poštovati i voleti svoje drugare, naučiti da budeš deo kolektiva.

To su naši etno-kampovi. Namenjeni svima, i onima najmlađima i malo starijima, i iz sela i iz grada, namenjeni i našim folklorašima i školama i vrtićima, svima onima koji žele da dugo, dugo prepričavaju lepe uspomene sa naših etno-kampova.

Zašto folklorašima?

Zato što smo i mi folkloraši koji su u radu sa dečijim folklornim ansamblima uvideli da našoj deci treba upravo TO. Sve TO što na probi folklora ne stignemo da uradimo. Zato etno-kamp. Gde učimo o različitim tipovima nošnje, rekonstruišemo narodne običaje, učimo da tkamo, vezemo, pletemo, pravimo nakit, obredne maske. Učimo čobanske igre. Upoznajemo se sa načinom života naših predaka. Učimo decu da budu deo tima, ansambla, da se međusobno bolje upoznaju, da budu kompaktna grupa. Zato što nam to olakšava rad na probama. 
Sonja Župunski

Sonja Župunski

Osnivač - NSkultus

Zašto škole i vrtići ?

Zato što kroz igru učimo mnogo korisnih stvari koje se ne uče u školi. Naši programi su izuzetno bogati aktivnostima tokom dečijeg boravka, od sportskih aktivnosti, kreativnih radionica, radionica koje se odnose na život na selu, pripremu domaćih proizvoda, orijentacije u prirodi, …
Marina Gabrović

Marina Gabrović

Osnivač - NSkultus

Seminar za rukovodioce dečijih folklornih ansambala

Seminari su još jedan od ciljeva osnivanja našeg Udruženja. Namenjeni svima onima koji žele da unaprede svoj rad sa decom i kvalitet svojih ansambala. Seminar se sastoji od segmenata koji su neophodni za rad sa dečijim folklornim ansamblima:

To Top